Toen ik een jaar of 11 was raakte ik geïnteresseerd in alles dat met de tweede wereldoorlog te maken heeft. Regelmatig krijg ik van bezoekers de vraag hoe ik in zoiets verschrikkelijks als oorlog geïnteresseerd ben geraakt. Voornamelijk is mijn interesse gewekt door de verhalen van mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Tijdens het aanhoren van deze verhalen kreeg ik ook wel eens de vraag of ik geïnteresseerd was in spullen uit die tijd, waarop ik natuurlijk altijd ,ja’ antwoordde. Mensen hadden altijd een verhaal bij deze spullen. Dit was voor mij onder andere een reden om deze spullen te bewaren. Op deze wijze werd er een kleine verzameling opgebouwd. De gekregen spullen stalde ik uit in 2 kleine vitrinekastjes op mijn slaapkamer.
De geschiedenis
Verhuizen
Aan het einde van de zomer werd er nog een kleine expositie gehouden tussen de landbouwmachines in een schuur. Rond deze tijd ontving ik ook veel giften van mensen en daarmee werd het kippenschuurtje te klein. Een aantal maanden later werd de collectie verhuisd naar een nieuw onderkomen aan de Lichtenvoordsestraatweg. Ditmaal geen kippenschuur, maar een varkensschuur die al enige tijd leeg stond. Vanaf April 2002 konden mensen de collectie komen bekijken. Doordat de boerderij te koop kwam moest er in het najaar een nieuwe plek worden gezocht voor de verzameling. De verzameling werd rond die tijd opgeslagen aangezien er nog geen geschikte ruimte beschikbaar was.
Begin 2005 kwam er een gedeelte van een oude varkensschuur vrij aan de klompsteeg in Barlo. Vanaf Maart 2005 werd er begonnen met de inrichting van deze oude varkensschuur. Op deze locatie kon ik 9 jaar lang mijn verzameling uitbreiden. Er werden regelmatig opendagen georganiseerd, ook in samenwerking met het nabijgelegen boerderijmuseum de Neeth. In die 9 jaar werd de collectie bijna verdriedubbelt, onder meer door de vele giften die mensen kwamen brengen nadat ze de collectie hadden bekeken. Doordat de schuur aan de klompsteeg in het najaar van 2014 een ander bestemming kreeg werd de collectie opnieuw verhuist naar een leegstaande schuur bij boerderij het Ruwhof.
Een bijzondere plek
Exact 70 jaar naar de bevrijding van Aalten werd eind maart 2015 de nieuwe locatie bij boerderij het Ruwhof geopend. Vanaf dat tijdstip tot september 2015 werd de collectie bezocht door meer dan 1000 personen. De plek is in meerdere opzichten bijzonder en heeft veel met de oorlog te maken. Bij boerderij het Ruwhof vonden in de oorlog vele verzetsactiviteiten plaats, o.a. Het door vervalsen van documenten en een opslag voor wapens van het plaatselijke verzet. Meerdere malen werd er bij het Ruwhof door het verzet vergaderd, onder meer met de leider van het plaatselijk verzet Ome Jan Wikkerink. Op 31 Maart brandde de boerderij volledig af nadat deze in brand was geschoten door Engelse tanks.