Nederlandse inval

Bij Binnenkomst is er veel informatie te vinden over het vooroorlogse Nederlandse leger dat tijdens de bezetting sterk verouderd was. Onder meer is het dienstuniform van Dhr. Luiten is te zijn. Ook andere gebruiksvoorwerpen van het Nederlandse leger zijn tentoongesteld in vitrinekasten.

De bezetting

Op 10 Mei 1940 trokken Duitse troepen Nederland binnen. Ook trokken die vroege morgen Duitse soldaten door Aalten. Hiervan is in het museum veel terug te vinden. O.a. vele authentieke uniformen die destijds gedragen zijn door de bezetter. In Aalten e.o waren vanaf 1942 veel Duitse luchtmacht (luftwaffe) troepen aanwezig die de Duitse zoeklicht en luchtafweer stellingen bemanden. Veel van deze Duitse soldaten werden in het buitengebied op boerderijen ingekwartierd. Ook van deze luftwaffe troepen zijn attributen terug te vinden in de collectie.

Het dagelijks leven

Hoe ervaarde de burger de oorlog? Hierover is veel te zien in het museum. Waaronder: eigen verbouwde tabak, levensmiddelen, bonkaarten en ander distributie materiaal. In het oosten van Nederland waren doorgaans geen tekorten aan voedsel. Na de spoorwegstaking vanaf September 1944 werd het westen van het land afgesloten van alle treinverkeer en door de aanhoudende geallieerde luchtaanvallen was de distributie van voedsel niet meer mogelijk.

De luchtoorlog

Vanaf 1940 begonnen Engelse toestellen met het bombarderen van doelen in Duitsland. Deze bombardementen intensiveerden eind 1942 hevig toen de Amerikaanse 8ste luchtmacht vanuit Engeland ook doelen in de bezette gebieden ging bombarderen. Omdat Aalten pal boven de aanvliegroute naar het Ruhrgebied ligt werden de bewoners vaak uit de slaap gehouden. Als er luchtgevaar dreigde zocht men een veilig heenkomen, bijvoorbeeld een schuilkelder.

De Bevrijding

Aalten is één van de eerste dorpen van Noord Nederland dat bevrijd is. Engelse eenheden van de Guards Divisie trokken Aalten binnen op 30 Maart. Hiermee kwam er een einde aan bijna 5 jaar bezetting. Diverse uniformen, gebruiksvoorwerpen, communicatie apparatuur geeft een goed beeld van de Engelse soldaten die destijds ons bevrijd hebben. Ook zijn er twee authentieke Triumph motorfietsen te zien. Een 350cc Triumph 3SW uit 1940 en een 350CC Triumph 3HW motorfiets uit 1944.