Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/domains/aalten40-45.nl/www/templates/dreamstar/layouts/com_content/article/default.php on line 43 Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/domains/aalten40-45.nl/www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Locatie

Het museum is gevestigd in een voormalige varkensschuur bij boerderij het Ruwhof in een buurtschap van de gemeente Aalten Barlo. De boerderij ’t Ruwhof, van de familie G. H. van Eerden was een bolwerk van het verzet.

Hier was de wapenopslag van de Aaltense Knokploeg (KP) ondergebracht. Ook werden er vanaf augustus 1943 persoonsbewijzen en arbeidsbewijzen (Z-kaarten) vervalst door meestersvervalser Broos. Door verraad werd in oktober 1944 de boerderij overvallen door de Duitsers. 

                        

 Boerderij het Ruwhof getekend in 1987


Tijdens de beschieting raakten twee KP leden gewond, maar uiteindelijk lukte het iedereen te ontkomen. De familie dook vervolgens in de buurt onder. De Duitsers bouwden de boerderij om tot werkplaats voor oorlogsvoertuigen en wapens.

Gelijktijdig werden diverse wapens rond de boerderij opgesteld, waaronder een aantal 88mm luchtdoelkanonnen en een aantal 2cm luchtdoel kanonnen. Deze kanonnen oorspronkelijk ontwikkelt als luchtdoelkanonnen werden ook gebruikt om o.a. tanks te vernietigen.

 

Eén van de 88mm luchtdoel kanonnen, met op de achtergrond de afgebrande boerderij.


Een aantal dagen voor de bevrijding verlieten de aanwezige Duitse militairen de boerderij. Een drietal Duitse militairen waaronder 2 jongens van c.a. 16 jaar kregen de opdracht om de boerderij te blijven bezetten en de geallieerde opmars te vertragen.

In de ochtend van 31 Maart 1945 naderde vanuit Aalten een Engelse colonne pantservoertuigen. Enkele honderden meters van de boerderij stopte de colonne, omdat één van de Duitse kanonnen bewoog en dreigde te schieten. Door de Engelse voertuigen werden een aantal granaten op de boerderij afgeschoten. Een aantal minuten later stond de 200 jaar oude boerderij in lichterlaaie en brandde volledig uit.

 

Een 2cm gebirgsflak